partir c'est mourir un peut το να φεύγεις είναι σα να πεθαίνεις λίγο c'est mourir à ce que l'on aime πεθαίνει αυτό που αγαπάς c'est son âme que l'on sème είναι η ψυχή σου που σπέρνεις que l'on sème en chaque adieu που σπέρνεις σε κάθε αναχώρηση Edmond HARAUCOURT (1891)
Όπου και να ταξιδέψεις πάνω στην Γη έρχεσαι αντιμέτωπος με την υλική πενία και τον ψυχικό πλούτο των ντόπιων πληθυσμών. Στοιχεία, δηλαδή, ακριβώς αντίθετα απ’ αυτά που χαρακτηρίζουν σήμερα τους επικυρίαρχούς τους.
Και πάντα εκπλήσσεσαι. Διότι οι λαοί αυτοί, παρ’ότι πέρασαν χρόνια κατάμαυρα, δεν έχασαν ούτε την Ανθρωπιά τους, ούτε την γενναιοδωρία τους. Ακόμα και ως προς τους ίδιους τους τούς θύτες. Που απρόσκλητοι ήρθαν για να καρπωθούν ό,τι καλό είχε ο τόπος, να εκπολιτίσουν τους κανίβαλους με συνοπτικές διαδικασίες, να γκρεμίσουν τους θεούς τους, να αφανίσουν τις παραδόσεις τους, να βρομίσουν την Γή τους, μόνο και μόνο για να πλουτίσουν οι ίδιοι. Υλικά. Και μετά, αφού είχαν κάνει ανεπιστρεπτί το κακό, επέστρεψαν για να ζητήσουν συγγνώμη από τα θύματά τους. Αλλά κι αυτή η συγγνώμη ποτέ δεν υπήρξε ουσιαστική. Ήταν συγγνώμη σκοπιμότητας που άνοιγε δρόμο σε ‘εναλλακτικές’ μορφές εκμετάλλευσης. Πιο πολιτισμένες.
Η τακτική είναι η ίδια και επαναλαμβάνεται. Μονάχα οι ημερομηνίες, τα προσχήματα και τα μέσα κατοχής αλλάζουν. Βασιλική Μουσλοπούλου